Úvodní stránka

Logo NÚKIB

V pondělí 18. března 2024 proběhl v sídle Ministerstva zahraničních věcí v Černínském paláci první ročník tzv. United States – Czech Republic Cyber Dialogue, doposud největších mezivládních konzultací mezi Českou republikou a USA v otázkách kybernetické bezpečnosti. Hlavním tématem jednání bylo pokračování a prohlubování spolupráce nejen v kybernetické bezpečnosti, ale i v boji proti kybernetickému zločinu, budování kybernetické obrany, koordinaci v kybernetické diplomacii nebo spolupráce v digitálních politikách a přelomových technologiích, vč. umělé inteligence nebo kvantových technologií. Vedle zástupců Ministerstva zahraničních věcí (MZV) a Národního úřadu pro kybernetickou a informační bezpečnost (NÚKIB) se uzavřených konzultací zúčastnili za Českou republiku i zástupci Úřadu vlády ČR, Ministerstva průmyslu a obchodu, Ministerstva spravedlnosti, Ministerstva vnitra, Nejvyššího státního zastupitelství, Českého telekomunikačního úřadu, Národní centrály proti terorismu, extremismu a kybernetické kriminalitě Policie ČR, Ministerstva obrany, Velitelství informačních a kybernetických sil Armády ČR a zpravodajských služeb.

NÚKIB na jednání zastupovala delegace v čele s náměstkem ředitele Pavlem Štěpáníkem. „USA jsou pro ČR strategickým partnerem a platí to i v kyberprostoru. Ustanovení formátu kybernetického dialogu svědčí o narůstajícím významu kybernetické bezpečnosti a souvisejících témat v našich bilaterálních vztazích. Jednání bylo příležitostí podrobněji diskutovat s americkými protějšky z řad federálních úřadů a institucí konkrétní oblasti spolupráce, ale i aktuální hrozby a výzvy, na které se musíme připravit, a to ve světle proměn bezpečnostního prostředí nejen v důsledku ruské invaze na Ukrajinu“. Na přípravě a koordinaci prvního ročníku United States – Czech Republic Cyber Dialogue, který se symbolicky uskutečnil pět let od zveřejnění tzv. Prague Proposals k bezpečnosti 5G sítí, se podílela česká Cyber Attachée pro USA Berta Jarošová.

V závěru českoamerického jednání bylo přijato společné prohlášení o prohloubení bilaterální spolupráce v konkrétních oblastech, vč. posílení sdílení informací mezi CERT týmy, o cvičeních kybernetické bezpečnosti nebo o výzvách spojených s dopadem umělé inteligence na kybernetickou bezpečnost a v oblasti post-kvantové kryptografie.

Celé prohlášení naleznete na webových stránkách MZV: Společné prohlášení k prvnímu kybernetickému dialogu mezi Spojenými státy a Českou republikou | Ministerstvo zahraničních věcí České republiky (gov.cz)