Úvodní stránka

Logo NÚKIB

Národní úřad pro kybernetickou a informační bezpečnost (NÚKIB) vyjádřil podporu dokumentu “Position paper on Quantum Key Distribution”. NÚKIB se ztotožňuje s tím, že z dlouhodobého hlediska je žádoucí pokračovat ve výzkumu kvantové distribuce klíčů (QKD), zároveň ale Úřad podporuje hlavní myšlenku autorů, a sice že není možné se spoléhat na kvantově zranitelnou kryptografii s veřejným klíčem, a že prioritou by měl být přechod k postkvantové kryptografii (PQC) nebo symetrickému šifrování.

Position paper on Quantum Key Distribution” na začátku roku 2024 společně zveřejnily francouzská Národní agentura pro kybernetickou bezpečnost (ANSSI), německý Spolkový úřad pro bezpečnost informační techniky (BSI), nizozemská Národní agentura pro bezpečnost komunikací (NLNCSA) a Švédský národní úřad pro bezpečnost komunikací (Švédské ozbrojené síly).

NÚKIB v rámci svých aktivit dlouhodobě usiluje o zvýšení odolnosti vůči hrozbě, kterou pro bezpečnou komunikaci představují kvantové počítače. V této souvislosti nedávno zavedl kvantově odolnou (postkvantovou) kryptografii pro zajištění bezpečné komunikace mezi webovým prohlížečem a webovou aplikací Portál NÚKIB. Úřad také minulý rok připravil podpůrné materiály, které objasňují povahu kvantové hrozby a kroky, které bude v následujících letech nutné učinit, aby se jí předešlo.

Dopis ke stažení zde: LoS_position_paper_QKD.pdf