Úvodní stránka

Logo NÚKIB

Vedoucí oddělení cvičení Irena Adler Pavelková a vedoucí oddělení vzdělávání Petr Seifert zastoupili ve dnech 8. a 9. dubna 2024 Národní úřad pro kybernetickou a informační bezpečnost (NÚKIB) na mezinárodním kyberbezpečnostním cvičení pro žáky středních škol Czech Cybertron 2024. Akce, které NÚKIB poskytl záštitu, proběhla na Střední průmyslové škole a Střední odborné škole ve Dvoře Králové nad Labem.

V rámci své účasti se zástupci NÚKIB mj. setkali se studenty tamního studijního programu Informační technologie zaměřeného na kybernetickou bezpečnost. Během prezentace studenty seznámili se systémem kybernetické bezpečnosti, základními pojmy z této oblasti, s činností a organizací NÚKIB a etikou v kybernetické bezpečnosti. V průběhu návštěvy využili příležitosti prohlédnout si specializované učebny a jejich vybavení, zhlédli ukázky činnosti studentů a nechyběla ani diskuse o další možné spolupráci mezi NÚKIB a Střední průmyslovou školou ve Dvoře Králové nad Labem.

Součástí programu celé akce bylo také slavnostní otevření nového kybernetického polygonu, laboratoře pro řešení kybernetických útoků, který bude pomáhat s přípravou budoucích odborníků v této oblasti. NÚKIB na otevření zastoupil ředitel Odboru kabinetu ředitele Josef Kopecký, který uvedl: „Vážíme si podobných aktivit a projektů, které zvyšují povědomí o důležitosti kybernetické bezpečnosti a připravují budoucí experty v tomto odvětví. Mezinárodní cvičení Czech Cybertron mělo v minulých letech mimořádný úspěch a zasadilo se tak mimo jiné o povědomí důležitosti zvyšovat kybernetickou bezpečnost SCADA a PLC systémů. Jsme proto rádi, že se můžeme na podobných akcích spolupodílet.“