Úvodní stránka

Logo NÚKIB

4. července proběhlo pracovní jednání mezi zástupci ČEZ a Národního úřadu pro kybernetickou a informační bezpečnost (NÚKIB), které se týkalo aktuální spolupráce v oblasti kybernetické bezpečnosti. Za ČEZ se účastnili ředitel útvaru Ochrana Skupiny ČEZ a bezpečnostní ředitel Daniel Rous a manažer útvaru informační a kybernetické bezpečnosti Skupiny ČEZ Pavel Hejduk. Za NÚKIB jednali náměstek ředitele Tomáš Krejčí a ředitel odboru regulace Adam Kučínský. Během jednání byl diskutován návrh nového zákona o kybernetické bezpečnosti, aktuální stav legislativního procesu a předpokládaný harmonogram, ve kterém by měl být návrh zákona projednáván v parlamentu, včetně termínů, kdy by měl být nový zákon platný a účinný.

Zástupci ČEZ byli stejně jako zástupci dalších potenciálních tzv. povinných osob aktivními účastníky debat organizovaných NÚKIB i profesními organizacemi, doprovázejících vznik nového zákona o kybernetické bezpečnosti. „Měl jsem možnost spolupracovat s týmy NÚKIB na přípravě transpozice evropské směrnice NIS2 do podoby nového zákona o kybernetické bezpečnosti. Přístup NÚKIB považuji za velmi profesionální a mohl by sloužit jako inspirace a pozitivní příklad i pro další zpracovatele zákonů,“ uvedl Pavel Hejduk.

Řada připomínek právě od ČEZ byla při přípravě nového zákona zohledněna. „Rád bych ocenil konstruktivní diskusi a dlouhodobou spolupráci, kterou s ČEZ máme. Jsem velmi rád, že bezpečnost je pro tuto společnost prioritou a máme možnost konzultací a spolupráce s jejími odborníky,“ sdělil po jednání Adam Kučínský.

Důležitým bodem jednání byla témata praktické implementace připravovaného nového zákona o kybernetické bezpečnosti a s tím i související náklady, jež to bude pro subjekty povinné podle nového zákona znamenat. Diskuse se soustředila zejména na možnosti, jak tyto náklady v rámci pravidel nové právní úpravy efektivně řídit.

„Společnosti Skupiny ČEZ dlouhodobě věnují velkou pozornost ochraně výrobních zdrojů i distribuční sítě elektřiny a zajištění kybernetické bezpečnosti má pro to zásadní význam. Společně s NÚKIB a dalšími partnery průběžně konzultujeme aktuální témata a vyměňujeme si pozitivní i negativní zkušenosti tak, abychom zajistili co nejvyšší bezpečnost námi poskytovaných produktů a služeb,“ uvedl Daniel Rous.

„ČEZ je silný hráč a otázky kyberbezpečnosti bral vždycky velice vážně, nejen proto, že si umí představit možné důsledky jejich zanedbání. Jsme rádi, že v ČEZ máme seriózního a spolehlivého partnera,“ uvedl náměstek Tomáš Krejčí po jednání.