Úvodní stránka

Logo NÚKIB

Dne 11. června 2024 uspořádal Národní úřad pro kybernetickou a informační bezpečnost (NÚKIB) ve spolupráci již deváté setkání členů Platformy pro výzkum a vývoj v kybernetické a informační bezpečnosti, která sdružuje zástupce z veřejného, akademického i soukromého sektoru v oblasti výzkumu a vývoje v kybernetické a informační bezpečnosti. Jednání se uskutečnilo v prostorách Českého institutu informatiky, robotiky a kybernetiky (CIIRC) ČVUT v Praze.

Na úvod účastníky přivítali prorektorka ČVUT Veronika Kramaříková a poradce ředitele NÚKIB Jaroslav Šmíd, který zdůraznil důležitost mezisektorové spolupráce pro posilování konkurenceschopnosti českého výzkumu, ale také roli ČVUT mezi stabilními partnery NÚKIB na tomto poli. První část programu byla věnována přednáškám zaměřeným na činnost Evropského kompetenčního centra a Národního koordinačního centra výzkumu a vývoje v oblasti kybernetické bezpečnosti. Dále byla představena aktuální výzva k podávání návrhů projektů Národního koordinačního centra s názvem „CyberResilience Boost: Podpora odolnosti proti kybernetickým hrozbám. Panelová diskuze uzavírající první část jednání se týkala tématu Podpora výzkumné spolupráce a využití inovačních akcelerátorů – debatovali Tereza Šamanová (CyberSecurity Hub), Ondřej Vodička (MO), Petr Schwarz (Phonexia) a Jana Bašistová (NÚKIB).

Dalšími tématy prezentací byly například aktuální výzvy v rámci programu Digitální Evropa, o nichž pohovořil Martin Podařil z ministerstva průmyslu a obchodu; inovace a dění v oblasti veřejně regulované služby nebo inovační aktivity NATO a EU, jež představil Ondřej Vodička z ministerstva obrany. V odpolední části debatovali účastníci panelu – Lucie Schaffelhoferová (MPO, Jan Kleindienst (MAMA.AI), Petr Kuchtík (NÚKIB) – o dopadech legislativy na konkurenceschopnost a inovativnost výzkumu a vývoje umělé inteligence, diskuzi moderoval Filip Hartmann z prg.ai.  Aktuální stav oboru konverzační umělé inteligence a výzkumné projekty CIIRC ve své přednášce představil expert na jazykové modely a AI Jan Šedivý z CIIRC ČVUT. V závěru jednání Václav Stupka (MUNI) představil aktuální výstupy evropského projektu REWIRE zaměřeného na tvorbu vzdělávacích kurzů dle evropském rámce Cybersecurity Skills.

Mimo to budou již brzy spuštěny vlastní webové stránky Platformy, kde budou zveřejňovány veškeré informace o uplynulých i budoucích jednáních Platformy, registrace na nadcházející jednání anebo informace o možnostech zapojení do výzkumné komunity.

Platformu pro výzkum a vývoj organizuje Oddělení vědy, výzkumu a inovací Národního úřadu pro kybernetickou a informační bezpečnost. Oddělení vědy, výzkumu a inovací se zabývá koordinací výzkumných a inovačních aktivit v oblasti kybernetické a informační bezpečnosti. Vytváří Národní plán výzkumu a vývoje v kybernetické a informační bezpečnosti a ve spolupráci s partnery realizuje kroky k jeho naplňování. Provozuje Národní koordinační centrum dle Nařízení Evropského parlamentu a Rady 2021/887, kterým se zřizuje Evropské průmyslové, technologické a výzkumné centrum kompetencí pro kybernetickou bezpečnost a síť národních koordinačních center. Zapojuje se do řešení výzkumných projektů a podněcuje účast výzkumné komunity na přeshraničních projektech.